اهداف ورؤية فرع الاحياء المجهرية

1- تدريس المواد العلمية النظرية والعملية التالية لطلبة الدراسة الاولية في كلية الطب

ا-تدريس مادة الاحياء الطبية لطلبة المرحلة الاولى

ب-تدريس مادتي الاحياء المجهرية والطفيليات لطلبة المرحلة الثالثة

2-   أعداد مشاريع عمل تعالج المشاكل الصحية المحلية ضمن خط الأمراض المختلفة بشكل عام بالإضافة إلى مشاريع الخطة البحثية للتدريسيين في الفرع والتي تجرى بشكل انفرادي أو من خلال المجموعة البحثية ضمن الاختصاصات التي يتطلبها العمل.

3-   اقامة الدورات في مجال تشخيص الامراض البكتيرية والفطرية والطفيلية

4-   الاسهام بالعمل في مجال التشخيص المختبري وذلك من خلال تنسيب منتسبي الفرع للعمل في مختبرات  مستشفيات المحافظة

5-   التحاق العديد من التدريسيين في القسم لاكمال دراساتهم العليا في اختصاصات دقيقة للحصول على شهادتي الماجستير والدكتوراه في فروع الطب السريرية

6-   الاسهام في العديد من المؤتمرات العلمية والطبية السريرية  في مجال العلوم الصرفة او التشخيص المختبري لمختلف الامراض

7-   السعي في اقامة مركز متخصص لتشخيص المبكر للامراض السرطانية والتشوهات ما قبل الولادية

Objectives of microbiology department

Microbiology branch takes care of many of the scientific activities:

1.    The teaching of theoretical and practical sides of clinical and basic sciences such as medical biology for first stage and parasitology and microbiology for third stage of medicine student.

2.    The establishment of courses in the diagnosis of bacterial, fungal and parasitic diseases.

3.    The Contribution to work in the field of laboratory diagnosis, through the placement of the branch employees to work in the laboratories of governorate hospitals.

4.    Enrollment of some branch members to complete their higher studies in the precise sub specialty to get master's and doctorate degrees.

5.    Participation in many scientific and medical conferences in the field of clinical and pure sciences inside and outside the country.

6.    Seeking to establish a specialized center for the early diagnosis of cancer diseases and prenatal congenital deformities.

7.    The contribution with other researchers in the completion of scientific research that desperately needed in the upgrading of health in our geographical region.